• Click here to read my personal stories.
  • Click here to read my technology review like Windows 7 and Symbian smartphones.
  • Here is my review about Events like PIKOM PC Fair, GoMobile Expo and Kuala Lumpur International Book Fair.

Senarai Harga Terkini Telefon Bimbit Di Malaysia [Updated]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Sejak akhir-akhir ni, ramai yang mintak pandangan kat Arib mengenai telefon bimbit ni atau istilah popular yang orang Malaysia selalu sebut ialah handphone. Pertanyaan utama yang sering ditanya ialah mengenai harga terkini handphone. So dalam post kalini Arib nak share harga hanphone yang latest dekat Malaysia ni. Klik 'read more' untuk selanjutnya!


Hahh, masa kat sekolah, asrama, facebook, or mana-manalah, ramai yang tanya kat Arib mengenai harga handphone. Ada kadang-kadang tu, pukul 3 pagi orang call Arib sebab nak tanya benda tuu, HAHA. FYI, Arib mula menghafal harga dan fungsi setiap model handphone sejak dari darjah 5. *memang takde kerja kan? HAHA. Walaupun menghafal harga dan fungsi handphone nampak pelik tetapi ia merupakan sesuatu yang menyeronokan. Disamping boleh share ilmu dekat orang lain, sambil-sambil tu boleh dapat banyak pengalaman bersama handphone ni. Ehhh, jauh pulak menyimpang. Nak cerita harga handphone jea, cerita lain pulak keluar, haha. Okay, back to the topic.

Apa itu RRP dan AP?

First thing Arib nak beritahu before korang tengok list harga kat bawah, korang perlu tahu dulu apa itu RRP dan AP. Lihat explanation Arib di bawah ni.

RRP: Singkatan daripada Retail Recommended Price (Harga Official) atau istilah lain yang orang selalu dok sebut ialah harga untuk handphone Original Set.

AP: Singkatan daripada Approved Product atau istilah yang biasa kita dengar ialah harga untuk handphone AP set.

Huhhh, apa beza handphone Original vs AP ni? Okay, baca explanation Arib ni elok-elok. Perbezaan ketara handphone AP set dan Original set ialah perbezaan pengedar dan waranti jea. Arib ambil contoh kat sini, handphone Nokia Lumia 800. Untuk makluman, Nokia Lumia 800 AP set juga dibuat di kilang Nokia. Cuma semasa diedarkan, ia tidak melalui pengedar yang diiktiraf oleh Nokia. Kalau handphone itu diedar melalui pengedar yang diiktiraf Nokia, ia akan bertukar menjadi set Original dan sudah tentu harganya lebih mahal. Untuk waranti pulak, AP set selalunya memberi servis waranti selama 15 bulan berbanding Original set yang menetapkan hanya selama 12 bulan dari tarikh pembelian sahaja. Cuma apa yang menarik tentang Original set ni, tempat nak tuntut waranti ni banyak cawangannya. So kalau korang suka travel, ambik Original set. Kalau korang punya rumah dekat dengan kedai handphone yang korang beli tuu, better beli AP set jea.

Satu lagi, apa yang membuatkan handphone Original set mahal, waranti 12 bulan itu akan recover untuk semua kerosakan manakala waranti 15 bulan AP set hanya recover certain kerosakan sahaja. Untuk aksesori pembelian, ia lengkap sama seperti Original set jika korang memilih untuk membeli handphone AP set dalam keadaan Full Set. Ya, AP set membenarkan pembeli untuk membeli sama ada handphone sahaja atau Full Set yang lengkap dengan kotak dan aksesori sama seperti Original set.

Arib merupakan salah seorang pengguna handphone AP set dan untuk makluman, Arib tidak pernah membeli sebarang handphone Original set setakat ini. Buat apa nak bayar mahal-mahal untuk waranti? Kalau jaga elok-elok, Insya'Allah tak rosak. Melalui pengalaman Arib, handphone AP set yang Arib beli tidak pernah lagi mengalami sebarang kerosakan. Nokia 5320 XpressMusic merupakan salah satu handphone AP set yang Arib pernah beli. Tiga tahun Arib menggunakannya. Sudah terjatuh banyak kali, tapi still berada dalam keadaan yang kukuh. Tidak pernah pulak meragam. Ini kerana seperti yang Arib cakap, AP set dan Original set juga dibuat di kilang jenama yang sama. Cuma pengedar sahaja yang berlainan. Kualiti tetap sama seperti Original set. Jadi, tak perlulah korang memandang enteng dan risau dengan handphone AP nih yea.

Selepas membaca panjang lebar explanation Arib di atas, hahh, sekarang bolehlah korang rujuk harga di bawah ni. Selamat mencuci mata harga ;)





Old Model Series

Nokia 1208 - RRP: RM95-RM105 / AP: RM80-RM90
Nokia 1280 - RRP: RM109 / AP: RM95-RM100
Nokia 1616 - RRP: RM149 / AP: RM105-RM115
Nokia 1650 - AP: RM255-RM265
Nokia 1800 - RRP: RM115-RM125 / AP: RM110-RM120
Nokia 2220 - RRP: RM190-RM200 / AP: RM145-RM155
Nokia 2330 Classic - RRP: RM199
Nokia 2680 Classic - AP: RM205-RM215
Nokia 2600 Classic - AP: RM235-RM245
Nokia 2700 Classic - RRP: RM240-RM250
Nokia 2710 Navigation - RRP: RM325-RM335 / AP: RM320-RM330
Nokia 2720 - AP: RM190-RM200
Nokia 2730 - RRP: RM260-RM270 / AP: RM245-RM255
Nokia 3500 Classic - RRP: RM300-RM310 / AP: RM255-RM265
Nokia 5250 - RRP: RM440-RM455 / AP: RM420-RM435
Nokia 5130 Xpress Music - RRP: RM300-RM310 / AP: RM250-RM260
Nokia 6303 Classic - RRP: RM415-RM430 / AP: RM325-RM335
Nokia 6700 Classic - RRP: RM675-RM690 / AP: RM490-RM505
Nokia 7100 Supernova - AP: RM260-RM270
Nokia 7230 - RRP: RM370-RM385 / AP: RM300-RM340

New Model Series

Nokia 100 - RRP: RM115-RM125 / AP: RM95
Nokia 101 - RRP: RM120 / AP: RM105
Nokia 110 - RRP: RM145
Nokia 500 - RRP: RM570-RM590 / AP: RM460-RM475
Nokia 603 - AP: RM588
Nokia 700 - RRP: RM645-RM660
Nokia 701 - RRP: RM765-RM780

Nokia Asha 200 - RRP: RM255 / AP: RM235
Nokia Asha 300 - RRP: RM360 / AP: RM335
Nokia Asha 302 - RRP: RM399 / AP: RM360
Nokia Asha 303 - RRP: RM549 / AP: RM425-RM460
Nokia Asha 305 - Akan datang!
Nokia Asha 306 - Akan datang!
Nokia Asha 311 - Akan datang!

Nokia C1-00 - RRP: RM110-RM120 / AP: RM125-RM135
Nokia C1-01 - RRP: RM175-RM185 / AP: RM150-RM170
Nokia C1-02 - AP: RM135
Nokia C2-01 - RRP: RM270-RM280 / AP: RM235-RM245
Nokia C2-02 - AP: RM240-RM250
Nokia C2-03 - RRP: RM270-RM280 / AP: RM255-RM275
Nokia C3-00 - RRP: RM320-RM330 / AP: RM280-RM290
Nokia C5-00 - RRP: RM485-RM500 / AP: RM445
Nokia C5-03 - RRP: RM525-RM540 / AP: RM375-RM430
Nokia C6-00 - RRP: RM775-RM790 / AP: RM635-RM670
Nokia C6-01 - RRP: RM775-RM790 / AP: RM645-RM660
Nokia C7-00 - RRP: RM920-RM950 / AP: RM890-RM920

Nokia X1-01 - RRP: RM145-RM155 / AP: RM135-RM145
Nokia X2-00 - RRP: RM300-RM310 / AP: RM280-RM290
Nokia X2-01 - RRP: RM280-RM290 / AP: RM260-RM275
Nokia X2-02 - RRP: RM240-RM250 / AP: RM220
Nokia X2-05 - AP: RM205
Nokia X3 Touch and Type - RRP: RM475-RM490 / AP: RM375
Nokia X6 16GB - RRP: RM825-840 / AP: RM790-805
Nokia X7-00 - RRP: RM1055-RM1085

Nokia E5 - RRP: RM585-RM600 / AP: RM555-RM570
Nokia E6 - RRP: RM870-RM900 / AP: RM790-RM805
Nokia E7 - RRP: RM1115-RM1145 / AP: RM1040-RM1070
Nokia E52 - RRP: RM810-825 / AP: RM685-RM700
Nokia E72 - RRP: RM1000-RM1030 / AP: RM775-RM790
Nokia E75 - AP: RM595-RM610

Nokia N97 mini - AP: RM775-RM790
Nokia N8 - RRP: RM1299 / AP: RM1020-RM1099
Nokia N9 - RRP: RM1245 / AP: RM1150-RM1180 (16GB)

Nokia Lumia 610 - RRP: RM699 / AP: RM580
Nokia Lumia 710 - RRP: RM799 / AP: RM635
Nokia Lumia 800 - RRP: RM1299 / AP: RM1030
Nokia Lumia 900 - RRP: RM1799

Nokia 808 PureView - RRP: RM1899





Sony Xperia S - RRP: RM1899 / AP: RM1219-RM1310
Sony Xperia P - RRP: RM1499 / AP: RM970-RM1099
Sony Xperia U - RRP: RM899 / AP: RM660-RM719
Sony Xperia Sola - RRP: RM999 / AP: RM725-RM850
Sony Xperia go - RRP: RM999 / AP: RM820
Sony Xperia ion - AP: RM1405
Sony Xperia acro S - Akan datang!
Sony Xperia miro - Akan datang!
Sony Xperia tipo - Akan datang!
Sony Xperia neo L - RRP: RM899 / AP: RM710

Sony Ericsson Xperia X8 - RRP: RM435-RM450 / AP: RM390-RM405
Sony Ericsson Xperia X10 Mini - RRP: RM385-RM400 / AP: RM320-RM330
Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro - RRP: RM430-RM445 / AP: RM400-RM415
Sony Ericsson Xperia mini - RRP: RM485-RM495 / AP: RM415-RM430
Sony Ericsson Xperia mini pro - RRP: RM550-RM565 / AP: RM450-RM490
Sony Ericsson Xperia Active - RRP: RM790-RM805 / AP: RM559-RM699
Sony Ericsson Xperia Ray - RRP: RM770-RM785 / AP: RM635-RM705
Sony Ericsson Xperia pro - RRP: RM880-RM910 / AP: RM725-RM740
Sony Ericsson Xperia neo - RRP: RM1330-RM1410 / AP: RM900-RM930
Sony Ericsson Xperia neo V - RRP: RM830-RM845 / AP: RM655-RM710
Sony Ericsson Xperia Play - RRP: RM970-RM1000 / AP: RM710-RM825
Sony Ericsson Xperia arc - RRP: RM1350-RM1430 / AP: RM1025-RM1055
Sony Ericsson Xperia arc S - RRP: RM1340-RM1420 / AP: RM860-RM969

Sony Ericsson Live with Walkman - RRP: RM640-RM655 / AP: RM550-RM570
Sony Ericsson W8 Walkman - RRP: RM440-RM455 / AP: RM410-RM425

Sony Ericsson Vivaz - RRP: RM580-RM595 / AP: RM560-RM575
Sony Ericsson Vivaz Pro - RRP: RM715-RM730 / AP: RM650-RM665

Sony Ericsson Aino - RRP: RM815-RM830
Sony Ericsson Spiro - RRP: RM205-RM215 / AP: RM190-RM200
Sony Ericsson Zylo - RRP: RM325-RM335 / AP: RM320-RM330
Sony Ericsson Yendo - RRP: RM250-RM260 / AP: RM225-RM235

Sony Ericsson Aspen - RRP: RM440-RM455 / AP: RM315-RM360
Sony Ericsson Cedar - RRP: RM245-RM255 / AP: RM230-RM240
Sony Ericsson Elm - RRP: RM400-RM415 / AP: RM390-RM405
Sony Ericsson Hazel - RRP: RM495-RM510 / AP: RM460-RM475
Sony Ericsson Naite - RRP: RM410-RM425

Sony Ericsson TXT - RRP: RM260-RM270 / AP: RM220-RM230
Sony Ericsson TXT Pro - RRP: RM310-320 / AP: RM260-RM305

Sony Ericsson Mix Walkman - RRP: RM295-RM305 / AP: RM220-RM240




Samsung Galaxy Pocket - RRP: RM399 / AP: RM310-RM350
Samsung Galaxy Y - RRP: RM499 / AP: RM375
Samsung Galaxy Y Duos - RRP: RM699 / AP: RM585-RM610
Samsung Galaxy W - RRP: RM955-RM999 / AP: RM780-RM849
Samsung Galaxy R - AP: RM1435-RM1515
Samsung Galaxy Xcover - AP: RM735-RM770
Samsung Galaxy Gio - RRP: RM490-RM505 / AP: RM465-RM480
Samsung Galaxy Fit - RRP: RM685-RM700 / AP: RM505-RM610
Samsung Galaxy Ace - RRP: RM799 / AP: RM650-RM680
Samsung Galaxy Ace 2 - AP: RM775
Samsung Galaxy Ace Plus - RRP: RM699 / AP: RM635-RM655
Samsung Galaxy Mini - RRP:
RM525-RM540 / AP: RM500-RM515
Samsung Galaxy Mini 2 - RRP: RM599 / AP: RM475-RM520
Samsung Galaxy SL - RRP: RM1299 / AP: RM1060-RM1189
Samsung Galaxy S Advance - RRP: RM1099 / AP: RM919
Samsung Galaxy S Plus - RRP: RM1299 / AP: RM1160-RM1189
Samsung Galaxy S II - RRP: RM1499 / AP: RM1289-RM1319
Samsung Galaxy Nexus - RRP: RM1599 / AP: RM1259-RM1350
Samsung Galaxy Note - RRP: RM1999 / AP: RM1775-RM1799
Samsung Galaxy S III - RRP: RM2199 / AP: RM1810-RM1900
Samsung Galaxy Beam - RRP: RM1599 / AP: RM1350-RM1399

Samsung Wave Y - RRP: RM405-RM420
Samsung Wave II - RRP: RM955-RM985
Samsung Wave 3 - RRP: RM910-RM940

Samsung Corby 2 - RRP: RM285-RM299 / AP: RM265

Samsung Champ - RRP: RM200-RM210
Samsung Champ Duos - RRP: RM280-RM290





HTC Explorer - RRP: RM529 / AP: RM430-RM480
HTC Wildfire - AP: RM450-RM515
HTC Wildfire S - RRP: RM599 / AP: RM519-RM540
HTC ChaCha - RRP: RM799
HTC Incredible S - RRP: RM1199 / AP: RM1019-RM1175
HTC Droid Incredible 2 - AP: RM1430-1510
HTC Salsa - RRP: RM999 / AP: RM960-RM990
HTC Desire HD - RRP: RM1199 / AP: RM859-RM910
HTC Desire C - RRP: RM738 / AP: RM630-RM655
HTC Desire S - RRP: RM980-RM1010 / AP: RM945-RM975
HTC Desire Z - RRP: RM865-RM895 / AP: RM830-RM845
HTC Desire V - RRP: RM1099 / AP: RM995
HTC Radar - RRP: RM1399 / AP: RM1110-RM1150
HTC Rhyme - RRP: RM1399 / AP: RM1199-RM1299
HTC Sensastion - RRP: RM1345-RM1420 / AP: RM1199-RM1290
HTC Sensastion XE - RRP:
RM RM1699 / AP: RM1459-RM1610
HTC Sensastion XL - RRP: RM2099 / AP: RM1409-RM1670
HTC EVO 3D - RRP: RM1599 / AP: RM1255-RM1335
HTC HD7 - RRP: RM1970-RM2050 / AP: RM1010-RM1040

HTC One X - RRP: RM2099 / AP: RM1715-RM1820
HTC One X + Beats Solo - RRP: RM2499
HTC One S - RRP: RM1838 / AP: RM1560-RM1720
HTC One V - RRP: RM999 / AP: RM859-RM880





BlackBerry Torch 9800 - RRP: RM1240-RM1270 / AP: RM1170-RM1200
BlackBerry Torch 9810 - RRP: RM1649
BlackBerry Torch 9860 - RRP: RM1225-RM1255

BlackBerry Curve 8520 - RRP: RM488 / AP: RM450-RM480
BlackBerry Curve 9220 - RRP: RM599 / AP: RM570
BlackBerry Curve 9300 3G - RRP: RM670-RM685 / AP: RM569-RM610
BlackBerry Curve 9320 - RRP: RM799 / AP: RM710
BlackBerry Curve 9360 - RRP: RM1166 / AP: RM975-RM999
BlackBerry Curve 9380 - RRP: RM1166 / AP: RM839

BlackBerry Bold 9700 - AP: RM699
BlackBerry Bold 9780 - RRP: RM999
BlackBerry Bold 9790 - RRP: RM1488 / AP: RM1229-RM1335
BlackBerry Bold 9900 - RRP: RM1988 / AP: RM1740-RM1820
BlackBerry Bold 9930 - AP: RM1575-RM1655

BlackBerry Porsche Design P'9881 - RRP: RM6388 / AP: RM5350





iPhone 3G - AP: RM699 (16GB)
iPhone 3GS - RRP: RM1299 (16GB)
iPhone 4 - RRP: RM1799 (8GB)
iPhone 4S - RRP: RM2199 (16GB) RM2499 (32GB) RM2799 (64GB)

Last updated: 7 Ogos 2012, 1.18pm

Hahhh, amacam? Puas tengok harga handphone? Hehe, selalulah jenguk blog ni kalau nak tengok harga terkini handphone. Apa lagi, bookmark cepat blog ni! Hee. Insya'Allah Arib akan update harga phone ni setiap bulan. Apa yang penting, jadilah pengguna yang bijak. Jangan membazir yea ;)

Sekian sahaja untuk kali ni. Terima kasih kerana membaca! Sekian, wassalam (:

Nota Arib: Kalau ada soalan, boleh tanya melalui Facebook Arib yea. Kalau tanya kat sini takut tak berbalas pulak. Facebook: Arib Ismail. Thank you!

Nota Arib #2: Disebabkan saya jarang buka Facebook buat masa ni, sebarang pertanyaan boleh dikemukakan terus ke Twitter saya: @aribismail



Mungkin anda ke sini untuk mencari:
  • harga android murah
  • senarai harga handphone 2012
  • harga samsung galaxy s2
  • harga handphone terkini
  • harga handphone di malaysia 2012
  • harga handphone android di malaysia paling murah
  • harga handphone android di malaysia
  • harga handphone di Malaysia
  • harga handphone nokia malaysia murah
  • Harga Nokia 808 PureView di Malaysia
  • harga latest handphone di malaysia
  • Harga Samsung Galaxy murah di Malaysia
  • harga blackberry curve murah
  • harga blackberry bold paling murah
  • harga blackberry torch paling murah
  • harga iPhone paling murah di Malaysia
  • blackberry murah di Malaysia
  • Nokia Malaysia latest price
  • harga Samsung Galaxy S3 di malaysia

Tentang Penulis
Seorang yang suka dengan dunia komputer dan gadget. Berpengalaman luas dalam dunia telefon bimbit. Ikuti beliau di Twitter: @aribismail dan Facebook: Arib Ismail untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan dunia IT.

17 Comments:

Anne said...

berapa harga untuk sony ericsson equinox fli(lipat)...nak sangat2 tau...plz msg me....0138322044

Afifah Comelss said...

Arib,which phone do you prefer to choose?
Samsung Galaxy Tab Mini or Galaxy Y?

Afifah Comelss said...

Arib,which phone do you prefer to choose?
Samsung Galaxy Tab Mini or Galaxy Y?

Islamic_World said...

afifah.. galaxy y..

Anonymous said...

knp glxy y?

Anonymous said...

Betul ke harga n97 mini tu bawah rm 800? Ini harga di KL ke?

Anonymous said...

Antara iphone dan galaxy note mana satu lagi baik?

Anonymous said...

best galaxy note..

Anonymous said...

xperia p ke xperia u lagy ok?
x thu nok plih yg mne..

Anonymous said...

haha
amek je galaxy mote uh application die mantap gak bro

Anonymous said...

boleh x sy nk taw function blutoot utk hp iphone 4s.. ak try xleh pn..dh 2 bulan ak pkai mcm xde jek keistimewaannye...

Anonymous said...

Samsung galaxy ace ok x?

Anonymous said...

Apple gadjet hnye ley blutoot ngn apple gadjet je..

Anonymous said...

Xperia u ngn p due2 xde external mmory..sng ckp xley msok mmry kad..
Xperia u intrnal dy 8gb..p lak 16gb..
Xperia u processor dy 1ghz dual core..sme je ngn p..
Xperia u ram dy 512mb..p lak 1024mb..
P is better..skrin pn lg bsar..

Anonymous said...

antara blackberry & iphone which one yg better ..

Anonymous said...

ko xreti guna mmg lah x best ngoxx...cbe ko jailbreak iphone ko...kompen pergi tndas pom ko bawa...

Mohd Janrzm said...

Galaxy tab ok tak.leh sy dptkan harganya

Post a Comment

 
Arib Ismail © 2010 | Designed by Chica Blogger | Back to top